Gintas K’s “Lėti” reviewed by Nieuwe Noten

Zestien jaar geleden verscheen ‘Lengvai / 60 x one minute audio colours of 2kHz sound’ bij Crónica, het eerste album van K bij dit label. Sindsdien werkte K regelmatig mee aan compilatie albums en volgde er vier volwaardige albums, gevolgd door het vijfde dit jaar, ‘Lėti’. Zoals gezegd is dit een totaal ander album dan ‘Nervus Vagus’. Hier laat K zich van zijn ingetogen kant horen. Om te beginnen in het prachtige ‘Bells’, maar meer nog middels de wonderlijke bliebjes in ‘Hallucination’. Aansluitend een vrij donkere klankwolk in ‘Various’, dit moet je live horen, verderop doorspekt met gruis. In ieder van de elf stukken op dit album creëert K een andere, bijzonder consistente geluidswereld en altijd is deze en dat onderscheidt dit album met name van ‘Nervus Vagus’ bijzonder sfeervol. Het hierboven genoemde ‘Various’ is een voorbeeld, maar ook de gruizige klankwereld in ‘Savage’; de wijze waarop hij de gitaar inzet in ‘Guitar’, korte aanslagen, waarvan het geluid zich langzaam door de ruimte beweegt; het lome ritme in ‘Nice Pomp’, afgewisseld met allerhande futuristische klankuitingen en het enigszins aan minimal music verwante ‘Query’. Maar het best komt het tot uiting in ‘Ambient’, het stuk heet niet voor niets zo. Al kan K het ook hier niet laten het sfeervolle landschap te interrumperen.

via Nieuwe Noten

This entry was posted in Reviews and tagged , . Bookmark the permalink. Comments are closed, but you can leave a trackback: Trackback URL.
  • Tags

  • Categories

  • Archives