“A Compressed History of Everything Ever Recorded, Vol. 1” reviewed by Kindamuzik

Pretentieuze titel natuurlijk, dat A Compressed History of Everything Ever Recorded. Kan uiteraard nooit kloppen, want niemand kan *alle* opnames die ooit gemaakt zijn bezitten. Misschien bedoelen ze (of hij of zij of wat dan ook, want Autodigest blijft hartstikke anoniem) alle opnames die zij gemaakt hebben. Wat dan weer een stuk plausibeler is, inderdaad.

Feit is wel dat de indrukwekkende stukken vol noise en drones volledig bestaan uit gecomprimeerde, versnelde opnames van totaal onherkenbare bronnen. Soms lijk je een individueel element uit deze donkergrijze brei te kunnen herkennen, maar neem van mij aan dat dat pure inbeelding is. Nee, deze verontrustende geluidssculpturen staan volledig op zichzelf, en door de enorme dichtheid en hectiek van het geluid is het album nogal een aanslag op het incasseringsvermogen. En dan mag er wel wat luchtigheid in verborgen zitten in de vorm van titels als ‘Compression 7 (Oops I Mixed It Again)’ of ’60 Hours In 1 Second (live in Stockholm, May 24, 2002)’, makkelijker beluisterbaar wordt het er niet door.

Beter toeven is het in het angstaanjagende, dertien minuten lange ‘Expansion’, dat op indrukwekkende manier zacht voortdronet en net zo makkelijk een soundtrack voor een obscure science-fiction zou kunnen zijn als voor de dromen van een waanzinnige. Brrr, om bang van te worden… Toch, als de rest van het album ook zo was geweest hadden we hier te maken met een instant klassieker. Nu is het afwachten wat Vol.2 ons gaat brengen.

Bas Ickenroth

Leave a comment